top of page

Varför ska du inte äta sent? Hur kan du gå ner i vikt genom att sluta äta på kvällen?

Uppdaterat: 10 juni

Det finns många orsaker till varför du inte ska äta sent på kvällarna. Faktum är att du kan gå ner i vikt bara genom att sluta äta så sent. Vi har nämligen inte tillräckligt med insulinproduktion sent på kvällarna för att hantera all glukos vi gärna stoppar i oss. Resultatet blir att överskottsglukosen lagras in som fett, främst runt mage, rygg och rumpa.Solnedgång
Det må vara trevligt att stoppa i sig mat sent på kvällarna, men vi är inte gjorda för att äta en massa sent på kvällarna, rent biologiskt.


Hur kan du gå ner i vikt genom att sluta äta på kvällen? Arbeta med kroppen och inte emot den!


* Sent på kvällen är insulinproduktionen lägre. Om du ändå äter finns inte tillräckligt med insulin för att ta hand om all glukos från maten på en gång. Det gör att blodsockret förblir högt en lång stund. Levern bygger då om glukosen till triglycerider (fettsyror) och lagrar in det som fett, främst runt mage, rygg, rumpa och lår. Är det där din övervikt sitter finns alltså väldigt mycket att vinna på att sluta äta sent på kvällarna!


* Du stör matsmältningsklockan eftersom du tvingar igång mag- och tarmkanalen, levern, bukspottskörteln och hela kroppen. Du tvingar alltså kroppen att "vakna", när den egentligen ska bli svalare, varva ner och producera melatonin.


* Även om hjärnan har sagt åt dig att du är hungrig är dina organ inte redo att bearbeta maten. Bukspottskörteln är som mest aktiv på morgonen och efter lunch. Och det är bukspottskörteln som tillverkar enzymer för att bryta ner maten.


* Eftersom mag- och tarmkanalen inte är redo att bryta ner maten rör den sig dessutom långsammare genom matsmältningssystemet, än den gör på dagtid. Därför stannar maten i magsäcken längre. Då utsöndras mer magsyra, för att bryta ner maten. Rör den sig inte tillräckligt fort kan detta orsaka sura uppstötningar på grund av för stor ansamling av saltsyra, särskilt om du ätit mycket protein och går och lägger dig i sängen direkt, kanske på rygg eller på mage.


* Melatoninnivåerna ökar på kvällen. Melatoninet verkar även få ämnesomsättningen att bli långsammare och påverkar dessutom bukspottskörteln som producerar insulin. Eftersom vi under flera miljoner år inte åt på kvällarna (när det var mörkt och inte gick att samla föda på samma sätt), vore det onödigt att hålla igång bukspottskörteln hela natten. Därför vilar den under kvälls- och nattetid. Den bygger i stället upp nya peptider (=aminosyror som har särskilda uppgifter när det gäller matsmältning), som kroppen kan använda nästa dag.


När ska man äta?

Forskning visar att äter man mellan 8.00 och 17.00 verkar kroppen fungera bäst. Ljuset tros ha viss effekt - det tros signalera till våra inre organ att det är dags för uppstart.


Men jag är hungrig på kvällen - hur ska jag kunna sluta äta på kvällarna?

Hur kan du gå ner i vikt genom att sluta äta på kvällen? Att äta sent är en ren vanesak. Det tråkiga, men också sanningsenliga, svaret är att du kommer att vänja dig. Kroppen kommer att anpassa sig. Men i början, de första veckorna, är det tufft. Ansträng dig - ta ett glas vatten - men undvik in i det längsta att falla till föga och stoppa något i munnen.Glas med vatten
Innan kroppen har ställt om sig är det tufft. Du kommer att vara fortsatt hungrig på kvällstid de första veckorna. Men ta ett glas vatten och försök hålla ut - kroppen kommer att ställa om sig!


Livsoptimerings erfarenhet

Den här kunskapen har vi fått genom att privat bekosta hälsovård och mer djupgående hälsotester. Efter att ha implementerat detta med att sluta äta på kvällstid har vi gått ner i vikt - och kunnat hålla den nya vikten stabilt. Troligen på grund av just detta med att levern slutat att lagra in överskottsglukosen som fett. Ska du göra en enda grej för din hälsa är alltså detta - att sluta äta sent - ett alldeles utmärkt första steg!

bottom of page