Varför är ull så bra? Hur fungerar ull och hur sköter man ylle?
Uppdaterat: 10 juni
Ull har många unika egenskaper. Bland annat fungerar den oerhört värmeisolerande – samtidigt som den också är luftgenomtränglig. Den kan också absorbera fukt, upp till 30 % av sin egenvikt, och denna fukt integreras på ett sånt sätt att den till och med bidrar till ullens värmeisolerande egenskaper. Men var försiktig med tvätt – och kräsen när du väljer ull. Ju mer obehandlat desto bättre och se till att inte bidra till den plågsamma ”mulesing-metoden” som tyvärr ofta används på merinofår.
Inlägget innehåller sponsrade länkar
Hur fungerar ull och hur sköter man ylle?
Ull har en naturligt krusad form, egen förmåga att reglera fukt och dessutom möjlighet för luft att cirkulera. Den krusade formen gör att fibern kan sträckas upp till 70 procent, men krusformen innebär också att fibrerna aldrig blir liggande slätt bredvid varandra, vilket ofta är fallet för andra typer av fibrer. Ylletyg består därför att ett stort antal kanaler, fyllda av luft och hålrum. Denna stillastående luft har mycket goda värmeisolerande egenskaper och blir därför en slags buffert mot temperaturen runt om. Till skillnad från syntetfibrer uppstår det sällan statisk elektricitet i ylle.
Ull kan absorbera fuktighet
Ull kan också absorbera fuktighet – upp till 30 procent av sin egen vikt. Detta gör ullen idealisk att bära närmast kroppen, i exempelvis underställ. Ullfibrerna integrerar dessutom fuktigheten på ett sånt sätt att det faktiskt bidrar till värmeisoleringen.
Ylle har god luftgenomtränglighet
Som tidigare nämnt har ull också en luftgenomtränglighet. Den gör att den uppsugna fuktigheten kan avges till omgivningen. Bomull och syntet har inte dessa egenskaper.
Vad är merinoull och vad innebär mulesing?
Merinoull dominerar marknaden när det gäller finull. Rasen finns inte i Sverige utan en tredjedel av världens merinoproduktion kommer från Australien och Nya Zeeland. Genom att korsa olika raser och systematiskt förädla ullen har merinofårets ullkvalitet stadigt förbättrats. Detta har dock ett problem – fåren har avlats för att få så mycket hudyta som möjligt och det gör att problem lätt uppstår på fårens rumpa, där det lätt fastnar avföring i alla hudveck, vilket drar till sig flugor. Därför är det tyvärr fortfarande vanligt att fåruppfödare helt enkelt skär bort en stor del av huden runt rumpan – utan bedövning. Resultatet blir ett stort öppet köttsår och är naturligtvis mycket plågsamt för djuren. Metoden kallas ”mulesing” och därför bör du alltid titta efter mulesingfri merinoull. Om ullen är mulesingfri står det på etiketten eller på företagets hemsida. Nämns inte ordet mulesingfri får du tyvärr utgå från att fåret som producerat plaggets ull genomgått detta svåra ingrepp.
Varför är merinoull så bra?
Om man jämför med andra ullsorter har merinoullen extra fina och tunna fibrer, samtidigt som den har en hög naturlig elasticitet. Merinofår ger naturligtvis de mest fantastiska fårskinnen.
Vad är det för skillnad på täckull och bottenull
Man skiljer mellan täckull och bottenull. Täckull är de långa, släta och förhållandevis grova stråna. Bottenullen är mjuk, kort och vanligen krusad.
Hur ser ullfibrerna ut och hur tvättar man ull?
Hur fungerar ull och hur sköter man ylle? Om vi tittar i ett mikroskop ser vi att ullfibern består av fjäll som ligger ovanpå varandra. Ungefär som taktegel. När ullen tovar sig är det dessa fjäll som hakar i varandra. Under fjällen finns kärnan, med små fibriller. På utsidan av fjällen finns en vaxaktig hinna, lanolin (ullfett). Detta är orsaken till att du alltid bör tvätta ull med ett milt, gärna återfettande tvättmedel och alltid på ylleprogram i maskinen, eller för hand. Det finns behandlad ull som tillåter högre tvättemperaturer och där ullen förhindrats att tova sig. Men den typen av behandlingar försämrar alltid ullens kvalitet och egenskaper. Välj därför ekologisk, obehandlad ull och gäller det merinoull, titta även efter mulesingfri ull. När det gäller exempelvis superwashbehandling sätter man ofta en tunn hinna av syntet över varje ullfiber, vilket naturligtvis drastiskt påverkar alla goda egenskaper.
Det absolut bästa tvättmedlet för ull är en ullkur. Det både rengör och återfettar ullen med naturligt lanolin.
Vädra i stället för att tvätta
Tänk på att eftersom ullen har självrengörande egenskaper räcker det ofta med att hänga ylle på vädring. När du väl måste tvätta är som sagt ett milt ylletvättmedel, gärna med återfettande egenskaper, ett måste. Använder du vanliga tvättmedel tvättar du bort lanolinet och torkar ut ullen. Använd antingen vanligt ekologiskt ulltävttmedel eller den ekologiska ullkuren från Sonett.
