top of page

Får våra hjärnor aldrig någon paus? Hur kan vi låta hjärnan få vila?

Uppdaterat: 10 juni

Innan de smarta telefonernas intåg fick vi då och då hjärnvila under dagen. När vi väntade på bussen. När vi satt vid köksbordet och tittade ut genom fönstret. Nu tar vi ofta upp telefonen det första vi gör, så fort vi har en minuts paus. Många går inte ens på toaletten utan telefonen. Och då får inte hjärnan de där återkommande vilostunderna under dagen. Utan det är mer stimulans, mer dopamin. Vi får inte längre vila våra hjärnor på samma sätt som vi fick för tjugo år sedan.

vacker vinterdag

Hur kan vi låta hjärnan vila? Har vi alla börjat ta bort våra egna stunder, då vi låter tankarna studsa fritt, utan stimulans? Ja, risken finns. Vi tar upp telefonen och scrollar planlöst i stället. Kollar mejlen, ser ett roligt klipp på sociala medier eller sätter igång en podd. Reflexmässigt. Står vi inte längre ut med våra egna tankar? Vill vi inte ge våra hjärnor någon form av återhämtning under dagtid?


Forskning visar att hjärnan aktiveras på andra sätt när tankarna får studsa fritt, än om man stimulerar sig med intryck utifrån. Den här tiden av hjärnvila är viktig, både för att förstå sig själv, men också för att förstå andra - och för återhämtningen. Problemet är att det vi lägger mycket tid på får snabbare kopplingar i hjärnan. Så varje gång vi tar upp mobilen befäster vi den reflexen ännu mer. Och att vara i konstant stimulans är förmodligen inte så bra för hjärnan. Vi behöver återhämtning och utrymme för att smälta intryck.


Telefonernas intåg har även gjort det svårare att gå och lägga sig i tid. Det blå ljuset påverkar vår melatoninutsöndring. Telefonerna gör även att vi har fått svårare att somna. De ständiga dopaminruscherna är rätt eggande för oss och skapar en vakenhet. Och får man inte tillräckligt med sömn får man helt enkelt inte tillräcklig reparation och återhämtning på natten. Under sömnen återhämtar sig kroppen och reparerar det vi har byggt upp under dagen. Det gäller i synnerhet hjärnan. Tyvärr ökar sömnbristen, särskilt för unga människor. Läs här om vad du kan göra för att förbättra din sömn!


person på buss


Livsoptimerings tips:

  1. Försök mota reflexen att ta upp telefonen konstant. Forskning visar att vi tänker på telefonen även när vi inte ser den. Minst tänker vi på den när den inte är i vår fysiska närhet. Det finns alltså goda skäl att exempelvis på kvällstid förvara telefonen i ett annat rum än du vistas.

  2. Avaktivera notiser på telefonen. Notiserna är skapade för att plinga till och ge oss en dopaminrusch, som ska få oss att ta upp telefonen. Inga notiser - inget dopamin.

  3. Ställ in skärmen på svartvitt. En svartvit skärm ger mindre dopamin och blir därmed mindre "intressant" och beroendeframkallande.

  4. Tvinga dig själv att aktivt börja ta några sekunders hjärnvila när du får chansen. Försök åka några stationer med bussen - utan att ta upp telefonen. Titta ut genom fönstret och låt tankarna flyga.

  5. Skapa en meditationsrutin. Försök hitta en meditationsform som passar dig. Själva utövar vi vipassanameditation och kommer att skriva mer om det framöver. Meditationen ger dig hjärnvila på ett strukturerat sätt.


Får du hjärnvila under dagen?

  • Nej, alldeles för lite

  • Ja, jag tar mig den tiden


bottom of page