top of page

Hur kan jag bli miljonär? Hur blir jag rik? Hur får jag bättre ekonomi? Hur börjar jag med aktier?

Uppdaterat: 10 juni

  1. Se till att du har lägre kostnader än intäkter varje månad

  2. Börja varje månad med att spara 10 procent till dig själv först

  3. Köp aktiefonder eller aktier för pengarna och var långsiktig

  4. Ha inte för mycket transaktioner och håll koll på avgifterna

  5. Utöver de första tio procenten behöver du spara ihop en buffert

  6. Har du andra drömmar? Spara separat till dem

Innehåller sponsrade länkar till Avanza, Nordnet, Savr och Lysa


Du behöver ett nytt mindset där även "småpengar" blir en del i något större över tid
Du behöver ett nytt mindset där även "småpengar" blir en del i något större över tid

Hur blir jag miljonär?

Läs vidare så får du den grundläggande kunskapen du behöver om ekonomi.

Hur blir jag miljonär? En ekonomi i kaos påverkar hela livet negativt – och tvärtom. Du har alltså väldigt mycket att vinna på att lära dig hantera din egen ekonomi. Finansbranschen har lyckats göra enkla saker komplexa. Det du behöver göra för att skaffa en ekonomi i balans – och på sikt till och med bygga en förmögenhet – går att läsa sig till på en halvtimme. Nu ska ni få den grundläggande kunskapen, här och nu.


1. Lägre kostnader än intäkter

Först måste du se till att du har lägre kostnader än intäkter. Det är absolut första steget. Ligger du på minus varje månad, har du dyra konsumtionslån och dåliga krediter hängande runt halsen måste du se till att lägga allt krut på att betala av dem först. Gör allt du kan, som är lagligt och moraliskt, för att bli av med dem. Börja med att ringa lånegivarna och fråga om de kan minska räntan eller kanske till och med dra av något från skulden. Att försöka duger. Förklara att det är din prio ett att lösa situationen och att du skulle uppskatta all form av hjälp på vägen.

Därefter får du försöka dra in extra pengar för att kunna bli av med skulderna. Sälj allt du inte behöver, skaffa ett extrajobb och så vidare. Alla extra pengar går till skulderna, punkt. Du behöver frigöra ett sparutrymme och då funkar det helt enkelt inte att ligga på minus varje månad.


När konsumtionslånen är betalda bör du ha ett litet sparutrymme varje månad. Har du inte det får du jobba på att långsiktigt både minska utgifterna och/eller höja inkomsten. Sätt ett mål och låt hjärnans kreativitet fundera ut hur du kan ta dig dit. Exempelvis: Du ser att du behöver ytterligare 5 000 kr för att kunna börja spara ordentligt varje månad. Då är 5 000 mer per månad målet. Kanske kan du börja cykla till jobbet, i stället för att köpa busskort. Kanske kan du gå upp i tid och jobba heltid i stället för 80 %? Kanske kan du gå ut med grannens hund då och då? Skippa uteluncher? Starta ett YouTube-konto och tjäna lite extra där?


Spargris


2. Börja varje månad med att spara 10 procent först

Världens äldsta sparråd är att betala 10 procent till dig själv först. Varje månad. Får du ut 20 000 kr efter skatt ska du alltså spara 2 000 kr till dig själv, till och med innan du köper mat och betalar ditt boende. Varför först? För att i princip alla har nästan 0 på kontot i slutet av månaden. Prioritera alltså ditt sparande och se till att det sker först av allt.


3. Köp aktiefonder eller aktier för pengarna och var långsiktig

Dessa 10 procent bör placeras mycket långsiktigt och även om det aldrig finns några garantier är det historiskt börsen som presterat bäst över långa tidshorisonter. Börsen är dock en drama queen och går både upp och ner kraftigt, men över tid har riktningen – i alla fall historiskt – varit klart stigande.

Är du inte intresserad av börsen och företagsvärdering är det för de allra flesta klokast att köpa fonder eller möjligen aktier i investmentbolag. Sparar du på lång sikt, välj med fördel en stor andel aktiefonder. Är du äldre och av naturliga skäl kanske har kortare sparhorisont bör du möjligen välja en högre andel räntesparande, alltså en större andel på sparkonto eller räntefonder. Men tänk på att vi lever allt längre, så även äldre har statistiskt goda möjligheter att leva i flera decennier till. Var därför inte alltför försiktig när du väljer andel aktier och andel räntor i ditt sparande. För på lång sikt ger varje procent i ökad avkastning – eller lägre kostnader – otroligt stor skillnad. Detta beror på ränta på ränta, som Einstein har kallat världens åttonde underverk. Du gör klokt att välja någon av nätmäklarna Avanza eller Nordnet, de har utmärkta hemsidor och har pressat priserna och gjort aktier och fonder tillgängliga för alla.


4. Ha inte för mycket transaktioner och håll koll på avgifterna

Var därför noga med avgifterna när du väljer fonder. Det är inte självklart att fonden med lägsta avgiften är den bästa – en dyrare fond som över tid faktiskt lyckas slå index kan vara väl värd sitt pris. Men håll koll på avgifterna. Jämför fonderna – hur presterar de? Vad kostar de? Vad består de av för bolag? Vem förvaltar fonden? Hur länge har hen förvaltat den? Hur har den specifika fonden presterat jämfört med andra i samma kategori. Alla dessa uppgifter finns på morningstar.se. När det gäller fonder är det smart att köpa dem på Savr. Du får nämligen rabatt på fondavgiften. Samma fonder, lägre avgift!


Är du helt ointresserad och bara vill ha enklast möjliga sparande, titta närmare på indexfonder. Dessa fonder köper bolagen utifrån deras vikt i ett speciellt index, till exempel ett globalt index med världens största noterade bolag, eller de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen, till exempel. Vill du göra det väldigt enkelt för dig, välj kanske en svensk indexfond och en global indexfond.

De 10 procenten du sparar till dig själv först ska alltså inte gå till partyresa till Ibiza, eller ens en ny lyxigare bil. De är tänkta att finnas där för något väldigt viktigt i ditt liv. Kanske för att kunna starta företag, köpa en bostad, ha trygghet som pensionär. Kom ihåg att om ditt mål är att bli rik för att kunna konsumera ohämmat – well, då blir det väldigt svårt.

Försök att hålla ut och låta pengarna vara kvar och växa. Många kämpar på och sparar ihop kanske 100 000. Sen tar de ut pengarna och lever loppan ett tag. Kul, absolut. Men sen står man på noll igen. Om man i stället håller i lite längre och faktiskt bygger upp en miljon i kapital. Då kanske man kan plocka ut 100 000 varje år att leva loppan för sen. I alla fall om man får 10 procent i årlig avkastning. Glöm inte historien om guldhönan. (En bonde hade en höna som plötsligt började värpa ägg i rent guld. Han var överlycklig, men blev till slut girig och ville ta reda på hur det gick till. Kanske kunde kan få hönan att värpa två guldägg om dagen? Så han högg hönan mitt itu. Det enda han fann var ett halvt guldägg. Och sen var det slut med guldäggen.) Döda inte din guldhöna. Bygg upp ett eget kapital och rör det inte, förrän det är så pass stort att det producerar kapital på egen hand.

Det tar tid att bygga upp ett kapital – och det ska det göra. Gå inte på några ”get rich quick-schemes”. Om något låter för bra för att vara sant så är det troligen så. Investeringar ska vara tråkigt, då gör du rätt. Det är tiden som är grejen. Därför ska du undvika att ha för mycket transaktioner i portföljen. Undvik med fördel även finansmedia med rubriker som försöker få dig att sälja och köpa olika saker hela tiden. Per H Börjesson brukar säga att transaktioner är finansvärldens modersmjölk och det är självklart sant. Varje gång du köper och säljer en aktie skapas dels en courtageintäkt, men det finns även spreadkostnader och handlar det om utländska värdepapper tillkommer valutaväxlingsavgift och så vidare. Hur tror du att banken tjänar pengar? Just det, transaktionerna. Vill du inte ens behöva välja fonderna själv, men ändå ha ett brett sparande med låga avgifter? Då kan en fondrobot passa dig. Det finns ett flertal, men många av dem har väldigt höga avgifter. Vi rekommenderar Lysa, eftersom de har låga avgifter och dessutom presterat väldigt bra hittills.


5. Utöver de första tio procenten behöver du spara ihop en buffert

Det betyder att utöver de första 10 procenten behöver du även spara för både buffert (om tvättmaskinen går sönder eller du måste betala en dyr tandläkarräkning) och annat målsparande (kanske en drömresa eller en lite onödigt fin bil). Här får du själv avgöra vad som är rimligt. Har du redan en tillräckligt stor buffert behöver du kanske inte utöka den. En ensamstående person utan bil och barn, i hyresrätt, har ett lägre behov av buffert än ett gift par med många barn och osäkra jobb i högbelånad orenoverad villa, för att ta två extrema exempel. En tumregel kan vara att ha en buffert som täcker tre månadsutgifter. Behöver du 20 000 för att klara dig en månad kan alltså runt 60 000 vara rimligt att satsa på som buffert. Då kan du känna dig tämligen trygg och parera livets oberäknelighet hyfsat bra.


6. Har du andra drömmar? Spara separat till dem

Har du en extremt dyr drömresa behöver du naturligtvis spara mer, jämfört med om din drömresa är till närmsta större stad. För en del är det rimligt att spara 10 procent till buffert och 10 procent till målsparandet. Andra klarar sig med några få procent till respektive kategori. Var du hamnar vet bara du själv. Men poängen är: de första tio procenten du sätter av i ett långsiktigt sparande är alltså inte tänkta att gå till tandläkarräkningar eller en häftig resa. De ska gå till att skapa en långsiktig trygghet och stabilitet i ditt liv, göra dig till miljonär och öppna möjligheter du kanske knappt vågat drömma om. Låter bra? Fint.


bottom of page