top of page

10 sätt att stärka magen och magbakterierna

Uppdaterat: 10 juni

Du vet säkert redan hur viktig mag-tarmfloran - mikrobiotan - och magens bakteriehälsa är för vårt immunförsvar och hela vårt mående. Upp till 80 procent av vårt immunförsvar finns i tarmen och våra tarmbakterier väger runt två kilo. Här är tio sätt du själv kan stärka din maghälsa:


Innehåller sponsrade länkar till GetTested

bild på mage


1. Ät fermenterad mat 10 sätt att stärka magen och magbakterierna. Nummer ett är absolut att göra något som många nästan slutat med i modern tid: Att äta fermenterad mat. Fermenterad mat är allt från surkål och kimchi till kombucha och kefir. Bonustips: äter du kefir, strö lite xylitol (björksocker) över. Xylitol hjälper lactobacillerna att fästa och överleva i tarmen. Även surdegsbröd är fermenterat och fermenteringen gör att brödet tolereras bättre av känsliga magar.

2. Ät prebiotiska fibrer Prebiotiska fibrer är mat för de goda bakterierna i magen, kan man säga. Dessa tarmvänliga fibrer finns i bland annat lök, vitlök, sparris och havre.

3. Minska på raffinerade kolhydrater och socker Många vill ha enkla genvägar, ta ett piller och bli bra. Och fortsätta äta ungefär som vanligt, inklusive sån mat som faktiskt inte är hälsosam. Det blir aldrig ett bra resultat. Du behöver minska på både socker, friterad mat och all form av raffinerade kolhydrater. Denna typ av mat rubbar balansen i tarmfloran och kan även få fel sorts bakterier att växa.

4. Potatismjöl och vatten Drick en matsked potatismjöl utrört i kallt vatten per dag. Det är ett enkelt sätt att få i sig resistent stärkelse. Kroppen kan inte bryta ned resistent stärkelse utan den blir mat till våra goda tarmbakterier i tjocktarmen. De goda bakterierna bildar smörsyra vilket anses vara ett av de mest effektiva vapnen mot låggradig inflammation. Välj gärna ekologiskt potatismjöl eftersom potatis är den gröda som besprutas mest i Sverige.

5. Ät färgstarka frukter och grönsaker Färgstarka frukter, bär och grönsaker är rika på polyfenoler - inflationsdämpande antioxidanter. De innehåller även olösliga fibrer vilket ger näring åt de goda bakterierna och en smidigare matsmältning.

härliga grönsaker

6. Ät aldrig antibiotika i onödan Ibland är antibiotika nödvändigt. Men den tar död på alla bakterier, inte bara de onda utan även de goda. Det kan ta mycket lång tid för magens bakterieflora att återhämta sig efter en antibiotikakur. Vi behöver även bli mer restriktiva med antibiotika på samhällsnivå, eftersom antibiotikaresistensen blir ett allt allvarligare hot. Alltså bakteriestammar som är så potenta och kraftfulla att ingen antibiotika längre biter på dem - de har utvecklat resistens. På samma tema är det värt att nämna att alla länder har olika hårda regler kring antibiotikaanvändning i djuruppfödning. Sverige har bland de absolut mest restriktiva reglerna. Det finns alltså goda skäl att alltid välja svenskt kött, även ur detta perspektiv.

7. Flytta till landet Studier visar att de som bor på landet har en bättre och mer varierad tarmflora än stadsbor. Det finns förmodligen en större bakterievariation i deras omgivning. De som odlar själva och gräver mycket i jorden får också i sig goda bakterier därifrån. Trädgårdsarbete och annat utearbete har visat sig förbättra tarmfloran.

8. Minska alkoholintaget Dricker du mycket alkohol kommer det att påverka dina tarmbakterier negativt.

9. Ät inte sent på kvällarna och undvik småätande Tarmarna behöver få vila. Undvik därför att äta sent på kvällen och dra även ned på småätandet. Troligen märker du att magen blir lugnare.

10. Ät varierat Olika tarmbakterier behöver olika näring. Att äta mat som är i säsong kan därför hjälpa en att automatiskt variera intaget under året. Ett naturfolk i Tanzania har visat sig ha fantastisk tarmflora. De äter över 600 olika sorters växter och djur. Vi i västvärlden äter ofta färre än 50 olika arter av växter och djur. Gissa vilka som får den mest varierade tarmmikrobiotan?

10 sätt att stärka magen och magbakterierna, men vad gör man om inget hjälper? Ta reda på hur just din tarm mår!

Har du gjort allt på egen hand och kommer inte vidare? Då rekommenderar vi att du faktiskt tar några rejäla tester och en gång för alla får svart på vitt på vad som är fel och vad som orsakar besvären.


Tarmkollen XL från Get Tested ger dig svar! Har du IBS/IBD, Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, viktproblem eller depression eller andra diffusa problem? Oroar du dig för läckande tarm eller vill du helt enkelt optimera din hälsa? Då är detta testet för dig!


Vill du göra ett något billigare test rekommenderar vi Tarmkollen Mellan från Get Tested som bland annat mäter Akkermansia muciniphila som kan spela roll vid övervikt och typ-2-diabetes och Faecalibacterium prausnitzii som är viktig vid inflammatoriska tarmsjukdomar och kan minska inflammation i tarmslemhinnan. Det mäter även de bakterier som är mest kända såsom Lactobacillus, Bifidobacterium och vissa jästsvampar såsom candida. Båda testen görs självklart hemma utan läkarbesök och analyseras på ett ISO15189-certifierat labb. Du får också en omfattande resultatrapport på svenska.


bottom of page