top of page

Varför är naturlig hudvård bättre? Huden är genomsläpplig - använd naturlig hudvård

Uppdaterat: 8 juni

Huden är vårt största organ. Den är också genomsläpplig, det vill säga vi tar upp ämnen via huden. Därför är det klokt att vara väldigt selektiv med vad du faktiskt använder på huden. Forskning visar även att tio procent av oss tar upp dubbelt så mycket kemikalier via huden som övriga.


Vad är mineraloljor?

Debatten om mineraloljor har rasat länge. Mineraloljor kommer från den petrokemiska industrin. De framställs av råolja - samma råvara som man gör bensin, asfalt och fotogen av. Trots namnet innehåller de inga mineraler eller andra näringsämnen.


Den raffineras i flera steg, ofta på ett inte särskilt miljövänligt sätt. Vaselin, petrolatum och paraffinum liquidum är alla namn på mineraloljor. De har alla en skyddande och fuktbevarande effekt. Men de lägger sig som ett lock på huden och påverkar hudens naturliga svettning och egen fettproduktion. Det gör att om du använder mineraloljor under längre tid kan du få en rejält oönskad effekt - din hud blir mer tiden bara torrare och torrare och du blir mer och mer beroende av att smörja in dig hela tiden.


Huden är genomsläpplig - naturliga oljor ger huden näring och skydd

Ur industrins synvinkel finns dock flera fördelar med mineraloljor. De är billiga och har i princip obegränsad hållbarhet. Naturliga vegetabiliska oljor pressas ur olika typer av frön, nötter eller frukter. De har olika fettsyreprofiler och vitamininnehåll. De kan därför ge huden näring och skydd samt förbättra dess naturliga funktioner. Men de håller inte i evighet. Förr eller senare härsknar de. Och de är dyrare än mineraloljor. Ibland mycket dyrare.


Men om man utgår från att huden faktiskt är genomsläpplig kanske du inte har lust att smörja dig med märkliga ämnen. Kanske vill du utgå från synsättet att "främst använda sådant som du faktiskt skulle kunna äta" på huden. Så tänker vi på Livsoptimering.


Våra bästa tips på naturliga hudvårdsprodukter:


Bild på Gustaf & Linneas fotstift, cerat och ringblomssalva

Gustaf & Linnea

Detta är ett härligt gotländskt familjeföretag som man bara vill stödja. De lämnade storstadsstressen för den gotländska landsbygden och är nu biodlare - och producenter av helt fantastisk ekologisk hudvård av de finaste naturliga råvarorna, allt levererat i återvinningsbara pappförpackningar.


Cerat med honung är det bästa ceratet vi någonsin testat. Innehåller äkta honung och är fritt från eteriska oljor, vilket är skönt för dig som är känslig för sånt. Helt perfekt konsistens, läkande och helande. Det är inte lätt att hitta ett så här perfekt cerat, men äntligen, här är det!

Fotstift med honung är allt du behöver för spruckna, ledsna och tröttkörda fötter. Krämigt, fullproppat med bivax och som gjort för en stunds extra fotmassage på kvällen. Du kommer att vakna upp med lena, hela fötter. Fenomenalt! Kan användas på hela kroppen, där den behövs. De första gångerna är den lite trög att använda, men sen är det en ren fröjd. Rekommenderas varmt.


Ringblomssalva är en ljuvligt ringblomsdoftande mjuk salva som vårdar och läker. Ringblomman är känd för sina lugnande och vårdande egenskaper.


Naturlig hårvård - vi listar de bästa naturliga tvålarna för hårtvätt


Vi på Livsoptimering har testat allt från himmel till jord när det gäller naturlig hårtvätt. No poo, balsammetoden, Water Only, ekologiskt flytande schampo och schampotvål eller hårtvål, alltså tvål som funkar för att tvätta håret. Vi har två solklara favoriter.

Bild på Malin i Ratans handgjorda Shea & Avokado-tvål

Den första är från Malin i Ratan, Shea och avokado. Det är en tvål utan tillsatt doft. Denna - helt fantastiska tvål - löddrar massor, samtidigt som den är fet, återfuktande och så mild att vi inte ens behöver använda vare sig balsam eller surskölj efter hårtvätten. (En surskölj är en blandning av några matskedar äppelcidervinäger och vatten som man sköljer håret med efter tvätt med schampotvål. Detta för att balansera pH-värdet efter tvätt.) Det går inte att nog rekommendera denna tvål. Funkar till ansiktet och hela kroppen också. En del upplever att de inte ens behöver smörja in kroppen efter duschen när de tvättat sig med denna. För mig som har långt hår, känslig och flagande hårbotten är denna schampotvål det bästa jag någonsin testat. Tvålen finns i olika storlekar. Den på bilden är den minsta - men vi rekommenderar att man satsar på en större - så slipper man ångra sig! För oss är denna en gudagåva, även mot mjälleksem, seborré.Bild på Aleppotvål från Lagertvål

Den andra är den lyxigaste varianten av den traditionella aleppotvålen, eller lagertvålen, som den också kallas. Den görs av olivolja och lagerbärsolja. Ju mer lagerbärsolja, ju mer vårdande. Vi rekommenderar den med hela 40 % lagerbärsolja. Funkar till hela kroppen. Lagerbärsoljan är antiseptisk och vårdande. Många med krånglande hud och hårbotten sjunger därför aleppotvålens lov. Denna äkta Aleppotvål är handgjord enligt traditionella metoder i staden Aleppo i Syrien, där den har tillverkats enligt samma recept i tusentals år. Inga konstgjorda tillsatser eller animaliska fetter används. En av världens mest traditionstyngda och beprövade tvålar, med andra ord. För oss behövs surskölj efter hårtvätten (alltså att man sköljer håret med en svag blandning av äppelcidervinäger och vatten). Men håret blir glänsande rent, hårbotten har aldrig mått bättre och du kan med fördel använda samma tvål till hela kroppen.


Vill du även ha Livsoptimerings tips om de bästa CBD-produkterna?bottom of page