top of page

Varför är surdegsbröd nyttigt? Surdegsbröd har högre näringsvärde och är mer lättsmält

Uppdaterat: 8 juni

Bröd är en stapelvara i många människors kosthållning, men det finns stora skillnader när det gäller näring i olika typer av bröd. Surdegsbröd har blivit alltmer populärt på senare tid på grund av att det faktiskt är ett mer hälsosamt alternativ. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på varför surdegsbröd anses vara nyttigare än vanligt bröd.


Surdegsbröd anses vara nyttigare än vanligt bröd på grund av dess högre näringsvärde, låga GI-värde och att det är mer lättsmält. Välj ett bröd gjort på endast mjöl, vatten och surdeg och njut av det med måtta som en del av en hälsosam kosthållning.


Fantastiskt fin hembakad rågsurdegslimpa
Fantastiskt fin hembakad rågsurdegslimpa

Vad är surdegsbröd?

Surdegsbröd är en typ av bröd som är gjort med en jäsningsprocess som involverar en surdeg. Surdegen är en blandning av mjöl och vatten som får jäsa naturligt under flera dagar eller till och med veckor. Under denna process bryter mjölksyrabakterierna och jäst ner kolhydraterna i mjölet och skapar en syrlig smak och doft. Läs gärna mer om fermentering här. Vill du ha vårt bästa recept på rågsurdegsbröd eller veta hur man startar en surdegsgrund?

Surdegsbröd har högre näringsvärde

Surdegsbröd har högre näringsvärde och är mer lättsmält. Under jäsningsprocessen i surdegen bryts nämligen stärkelsen och glutenet ner på ett sätt som gör att kroppen lättare kan ta upp näringsämnena i brödet. Detta innebär att surdegsbröd innehåller mer B-vitaminer, järn och andra mineraler än vanligt bröd. Dessutom är det mer fiberrikt, vilket är bra för tarmhälsan.

Lågt GI-värde

GI-värdet (glykemiskt index) mäter hur snabbt maten höjer blodsockernivån i kroppen. Ju högre GI-värde, desto snabbare höjs blodsockret och desto större är risken för insulinresistens och andra hälsoproblem. Surdegsbröd har vanligtvis ett lågt GI-värde eftersom jäsningsprocessen gör att kolhydraterna bryts ner mer långsamt. Detta innebär att surdegsbröd kan hjälpa till att kontrollera blodsockernivåerna och minska risken för diabetes.

Surdegsbröd är mer lättsmält

Många människor har svårt att smälta vanligt bröd, särskilt om de är känsliga mot gluten. Men på grund av jäsningsprocessen i surdegsbröd är det lättare att smälta för kroppen. Detta beror på att glutenet i brödet bryts ner under jäsningsprocessen och på grund av detta innehåller surdegsbröd mindre gluten än vanligt bröd. Detta gör det lättare för personer som är känsliga mot att njuta av bröd utan att uppleva obehagliga symtom.

Sammanfattning:

Så, om du vill äta bröd som är bättre för din hälsa, kan surdegsbröd vara ett bra alternativ. Men det är viktigt att komma ihåg att inte alla surdegsbröd är skapta lika. Vissa surdegsbröd på marknaden kan innehålla konserveringsmedel eller andra tillsatser som kan minska deras hälsosamma fördelar. För att vara säker på att du köper hälsosamt surdegsbröd, leta efter bröd gjort med endast mjöl, vatten och surdeg.

I slutändan är det viktigt att komma ihåg att bröd, oavsett om det är surdegsbröd eller vanligt bröd, fortfarande innehåller kolhydrater och bör ätas med måtta som en del av en balanserad kosthållning. Men genom att välja surdegsbröd kan du få mer näringsvärde och fördelar för din hälsa. Läs även våra 10 enkla tips kring hur du med enkla medel kan förbättra din hälsa.bottom of page