Hur startar jag en surdeg? Allt om hur du startar en surdeg och bakar surdegsbröd
Uppdaterat: 8 juni
Du har säkert hört om alla fördelar med surdegsbröd. Känner du dig redo att sätta igång en egen surdeg? Fortsätt läs så lär du dig allt du behöver veta allt om hur du startar en surdeg och bakar surdegsbröd!
Innehåller sponsrade länkar till Bagaren & Kocken
Recept på surdegsgrund - lär dig allt om hur du startar en surdeg och bakar surdegsbröd
Jag brukar använda snäpplocksburkar, men utan gummiring, så att det kommer in lite luft och kan gosa med mikroorganismerna i burken. När det gäller spannmål finns en stor fördel med att väga alla ingredienser, i stället för att mäta med exempelvis decilitermått. Receptet utgår därför från vikt. Vi rekommenderar en bra digital köksvåg.
Dag 1
Rör ihop 60 gram (ungefär 1 dl) mjöl, gärna ekologiskt och gärna en blandning av exempelvis vete och råg, med 100 gram (1 dl) ljummet vatten. Vattnet ska helst vara fingervarmt. Låt stå i rumstemperatur. Enligt vår erfarenhet bör den stå så absolut varmt som möjligt, i skåpet ovanför kylskåpet har inte räckt för oss. Däremot hemmets varmaste fönsterbräda har fungerat fint. Täck eventuellt över burken med handduk om det är väldigt soligt.
Dag 2
Rör om i burken. Rör gärna om en extra gång, det är bra att få ner lite syre till mikroorganismerna.
Dag 3
Nu kan det ha börjat bubbla lite och det kan ha börjat dofta lite syrligt. Mata med 60 gram mjöl, gärna en blandning, gärna även grovt ekologiskt rågmjöl, och 70 gram ljummet vatten, helst fingervarmt.
Dag 4
Nu bör du absolut se en hel del bubblor i burken. Rör ner 60 gram mjöl och 70 gram ljummet vatten.
Dag 5
Nu ska surdegen bubbla rejält. Om den liknar chokladmousse i konsistensen är den färdig. Då kan du baka med den! Här ser du en video av hur det bör se ut.

Recept på rågsurdegsbröd
Ok, även surdeg baserat på vetemjöl är nyttigare än vanligt standardbröd. Men äkta surdegsbröd bakat på ekologiskt grovt rågmjöl slår allt vad gäller näring, mättnadskänsla - och smak! Dessutom är det ett utmärkt sätt för nybörjare att lära sig att hantera surdeg, eftersom man bakar alla grova surdeg i en brödform.
Grovt rågsurdegsbröd
200 gram surdeg (se recept ovan)
400 gram mjöl (gärna en stor del grovt rågmjöl, vill du ha ljusare bröd, öka andelen vetemjöl eller rågsikt)
250 gram fingervarmt vatten
10 gram havssalt

Rör snabbt ihop allt i en bunke. Det ska vara kladdigt. Olja sedan insidan av en brödform, vi rekommenderar denna som är fri från non-stickbehandling, och lägg degen i den. (Läs här om varför vi inte rekommenderar non-stick-behandling och teflon.)
Det behöver inte bli perfekt, kladda ut degen i formen bara. Täck över med bakduk och låt jäsa över elementet under natten. På morgonen sprayar du lite vatten på brödet och sätter in det i 225 grader i 30 minuter. Njut därefter av eget hembakat rågsurdegsbröd till frukost! Höjden av lyx - och faktiskt också hälsosamt!

Spara alltid lite surdegsgrund!
När du bakar bröd ska du alltid se till att spara någon matsked surdegsgrund i burken. Då kan du mata surdegen med 60 gram mjöl och 70 gram vatten igen. Ställ därefter in den i kylen för att vila, tills det är dags att baka nästa gång. Då tar du ut den ur kylen, matar upp den och låter den komma igång igen.
Ska du inte baka på ett tag? Torka surdegsgrunden!
Vet du med dig att du inte ska baka på ett tag kan man faktiskt torka surdegen! Bred då ut den på bakplåtspapper, med en handduk under bakplåtspappret, för att suga upp fukten. Låt den därefter stå och torka några dagar. När den är helt torr kan du bryta ner bitarna och förvara i en burk. Lös sedan upp bitarna med vatten när du vill baka igen. Lycka till!