Är teflon farligt? Ska man inte använda teflonpannor? Vilken stekpanna är bäst?
Uppdaterat: 10 juni
Är teflon farligt? Vilken stekpanna är bäst? År 2021 förbjöds 200 PFAS-ämnen i EU. Men det finns fortfarande flera tusen tillåtna PFAS-ämnen. Högflourerade ämnen (PFAS) är kemiska föreningar som ingår en rad olika produkter, i allt från textilier till lösningsmedel och teflon.

Innehåller sponsrade länkar till Bagaren och kocken
Är teflon farligt? Vilken stekpanna är bäst?
PFAS används lite överallt, trots att vissa misstänks vara cancerframkallande, reproduktionsstörande och har visats påverka immunförsvaret. Naturskyddsföreningen tycker att vi ska undvika allt vad teflon heter. Både stekpannor, kastruller och bakformar med beläggningar av så kallad non-stick. Använd istället glas, porslin, rostfritt och gjutjärn utan non-stickbeläggningar.
Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket, tycker däremot inte att det är farligt. Han säger till Råd och rön:
– Om de används i normal stektemperatur är det ofarligt. Står stekpannan tom på högsta effekt en längre tid kan den avge klorfluorgaser, men det behöver man inte oroa sig för i ett normalt, välventilerat kök, säger han
Även Daniel Borg, toxikolog på Kemikalieinspektionen, tycker att det är ofarligt att använda teflonpannor. Men han säger att tillverkningen av dem är ett problem: – Det finns indikationer på att fabriker i till exempel Kina släpper ut spillvatten rakt ut i floderna. Dessutom vet vi inte säkert vad som händer när stekpannan hamnar i soporna. Man kan diskutera om man ens ska använda så här extremt svårnedbrytbara ämnen i konsumentprodukter, säger Daniel Borg.
Varför chansa?
Och där håller vi på Livsoptimering med. Varför ens använda en kemikaliefamilj som innehåller tusentals ämnen, av vilka många redan förbjudits och andra är misstänkt farliga? Många av de nu förbjudna ämnena har tidigare ingått i teflonblandningar och då har de ansetts säkra, tills nya uppgifter kommit. Men varför ens chansa och köpa något osäkert material som kanske är förbjudet om tio år? Det finns gott om alternativ! Här kan du se en hel dokumentär om hur teflon förgiftat barn och spridit dessa svårnedbrytbara ämnen ut i naturen runt en fabrik. Varför inte bara undvika allt vad non stick heter, i stället för att "hoppas" på att företagen och myndigheterna har rätt denna gång och just de PFAS-ämnen som används just här och nu är ofarliga? Varför chansa? Det gäller vår miljö och vår hälsa. Att kasta ut existerande teflonpannor är naturligtvis inte heller optimalt ur ett resursperspektiv, men som kollektiv behöver vi bli bättre på att stävja efterfrågan. Slutar vi som kollektiv att köpa teflon och annan non stick så kommer det en dag att sluta tillverkas.
Livsoptimering förespråkar gjutjärn
Det är lättanvänt, håller en livstid och består endast av järn, vilket är naturligt och till och med nyttigt om det läcker ut lite till vår mat. Det finns naturligtvis andra material, exempelvis olika former av emaljerade stekpannor (men vi anser att även de ämnena är svåra att veta vad de innehåller). Det finns även stekpannor i rostfritt stål, men de kräver en lite annorlunda stekteknik och vana - och de har inte den goda egenskapen att ge oss järntillskott. Därför gjutjärn.
Här är våra favoriter:
Stekpanna gjutjärn 28 cm från Skeppshult, samma som i videon nedan. Ljuvlig panna. Den på bilden har vi haft i ungefär tio år. Kommer att hålla en livstid.
Lättviktsgjutjärnspanna från Ronneby bruk, 28 cm, samma som i videon. En helt fantastisk panna! Denna är ungefär sex år gammal. Idealisk när man behöver laga mer mat och använda gjutjärn, utan att det blir för tungt.
Gjutjärn håller en livstid om du sköter dem rätt:
* Diska endast för hand, med varmvatten, inget diskmedel. Det går bra att skrubba med något, om det sitter fast rejält.
* Låt dem inte stå med vatten eller mat. Diska upp pannan direkt efter att du använt den.
* Bränn gärna in den med lite olja efter att du använt den.
* Du kan använda redskap av både metall och trä i pannan, liksom plast, om du mot förmodan använder plast i köket.
* Pannan läcker lite järn under användning, särskilt när du lagar något surt, som till exempel innehåller tomat. Detta är endast nyttigt - de flesta av oss mår endast bra av ett litet extra järntillskott.
* Många gjutjärnspannor är tyvärr tunga, men det finns nya alternativ, i lättgjutjärn.
* Värm upp pannan ordentligt, med rejält med matfett, innan du börjar steka. När du lägger i maten sänker du temperaturen. Då undviker du fastbränning.