top of page

Varför är tyngdtäcke bra? Hur fungerar tyngdtäcken och vilket är bästa vikttäcket?

Uppdaterat: 10 juni

Har du problem med orolig sömn och svårt att faktiskt slappna av? Då kan ett tyngdtäcke vara lösningen. När du sover under ett tyngdtäcke stimuleras nämligen frisättningen av oxytocin och serotonin, kroppens må-bra-hormon, samtidigt som stresshormonet kortisol sjunker. Sammantaget gör detta att du får en mer effektiv djupsömn.


bild på bäddad säng

Innehåller sponsrade länkar till Scandinavian Rest


Varför är tyngdtäcke bra? Det hjälper vårt parasympatiska nervsystem!

Vi har två autonoma nervsystem, det sympatiska och det parasympatiska. Det sympatiska nervsystemet sätts igång när kroppen behöver använda mycket av sina krafter. Det kan till exempel vara när du blir stressad eller rädd. Kroppen påverkas då att förbereda sig för att fly eller slåss. Det parasympatiska nervsystemet är mest aktivt vid vila och i lugna situationer då kroppens reserver byggs upp. Att nervsystemen är autonoma betyder att vi inte kan styra dem med vår vilja. Det går inte att lugna ner sig bara för att man vill, så att säga. Men ett tyngtäcke kan aktivera det lugnande parasympatiska nervsystemet. En studie från Uppsala universitet år 2022 visade att användning av tyngdtäcke kan öka nivåerna av sömnhormonet melatonin med 30 procent. Melatonin har i tidigare studier visat sig påverka sömnen positivt.


Hur tungt ska tyngdtäcket vara?

Man brukar säga att tyngdtäcket ska väga ungefär tio procent av ens kroppsvikt. Väger man 70 kilo kan alltså runt 7 kilo vara lagom, men många föredrar tyngre vikt än så. När du sover under ett tyngtäcke, eller vikttäcke, som det ibland kallas sjunker blodtrycket, din andning blir lugnare och du känner dig trygg. Din kropp utsöndrar även mer melatonin, vårt naturliga sömnhormon, vilket gör att du lättare somnar.


Hur påverkar tyngtäcket våra sinnen?

Varför är tyngdtäcke bra? Alla våra sinnesintryck skickas till hjärnan som bearbetar och tolkar dem. Därefter svarar hjärnan genom att exempelvis frigöra hormon eller skicka ut motoriska signaler. Hjärnans svar kan manipuleras. Det görs bland annat inom handeln när butiker ser till att vi ska känna doften av nybakat bröd och därmed bli sugna på att köpa med några frallor hem. Men vi kan använda denna kunskap till att manipulera hjärnan på ett positivt sätt. Ett lagom tungt tyngdtäcke får oss att känna oss lugna och trygga - och hjärnan svarar med att producera sömnhormonet melatonin och må-bra-hormon som oxytocin. Helt klart effektivare än det gamla rådet att räkna får tills man somnar av ren utmattning ...


Täcket omsluter dig och följer varje rörelse

Tyngdtäcken är skapade för att omsluta dig och följa med i varje rörelse, samtidigt som tyngdens djupa tryck får musklerna att slappna av.


Livsoptimering rekommenderarEfter att ha testat många olika tyngdtäcken rekommenderar Livsoptimering detta oemotståndliga täcke från Scandinavian rest. Täcket består av miljövänliga glaspärlor, som är insydda i fickor, vilket gör att vikten enkelt och smidigt fördelar sig över kroppen. Täcket är temperaturreglerande och går därför att använda året runt. Täcket går naturligtvis att tvätta i maskin, på 60 grader. Du får dessutom 30 dagars nöjd-kund-garanti.
Handflätad tyngdfilt

Vill du inte ha ett regelrätt täcke utan hellre krypa upp i soffan med en handflätad tyngdfilt? Helt utan sömmar och glaskulor och kan användas i alla temperaturer.


bottom of page