top of page

Vad är MSM - metylsulfonmetan? Allt du behöver veta om MSM och dess hälsofördelar

Uppdaterat: 11 juni

MSM, eller metylsulfonmetan, är en naturligt förekommande förening som finns i växter, djur och människor. Det är en organisk svavelförening som är känd för sina hälsofrämjande egenskaper. MSM är ett kosttillskott som kan bidra till att stödja ledhälsa, hudhälsa, immunfunktion och mer. Här är allt du behöver veta om MSM och dess hälsofördelar.


Innehåller affiliatelänkar till Bodystore


Vad är MSM? Allt du behöver veta om MSM och dess hälsofördelar

MSM är en naturligt förekommande förening som är rik på svavel. Svavel är en viktig mineral som finns i alla kroppens celler. MSM är ett kosttillskott som tillverkas genom att utvinna svavel från biomassa, som t.ex. träd eller alger. Efter bearbetning blir det till ett vitt pulver som kan tas i form av kapslar, tabletter eller pulver. MSM är alltså en naturlig källa till organiskt svavel, något som blir allt viktigare när vi lever i en alltmer toxisk miljö. Människans kroppsvikt består faktiskt till 0,25 % av organiskt svavel. Svavel används i ett dussintal biologiska processer, bland annat i reglering av inflammatoriska processer. Enligt ny forskning tros MSM kunna spela en roll för att minska cancerrisken och krympa tumörer. MSM skyddar mot oxidativa skador och hjälper kroppen att producera sina egna antioxidanter.


Svavel förekommer framförallt i kroppens proteinrika vävnader som brosk, senor, ligament, muskler, skelett, hud, hår och naglar. Då det utgör en viktig byggsten för dessa vävnader kan näringstillskott med MSM hjälpa vid bland annat ledproblem, värk, inflammation, eksem, torr och kliande hud samt håravfall och sköra naglar.


Vad är fördelarna med MSM?

MSM är känt för sina hälsofrämjande egenskaper och har flera fördelar för kroppen. Allt du behöver veta om MSM och dess hälsofördelar följer här:

  1. Stödjer ledhälsa: MSM kan bidra till att minska inflammation i kroppen och stödja hälsan hos leder och muskler. Detta kan hjälpa till att minska smärta och öka rörlighet.

  2. Främjar hudhälsa: MSM kan också bidra till att förbättra hudens hälsa genom att stödja kollagenproduktionen och minska inflammation i kroppen. Det kan hjälpa till att minska akne, rodnad och andra hudproblem.

  3. Stödjer immunfunktion: MSM kan bidra till att stärka immunförsvaret genom att förbättra kroppens naturliga försvar mot bakterier och virus.

  4. Minskar inflammation: MSM kan minska inflammation i kroppen genom att stödja produktionen av antiinflammatoriska föreningar och minska produktionen av proinflammatoriska föreningar.

Hur använder man MSM?

MSM finns i olika former, inklusive kapslar, tabletter och pulver. Det kan tas som ett tillskott dagligen för att dra nytta av dess hälsofrämjande egenskaper. Doseringen kan variera beroende på individens behov och hälsotillstånd. C-vitamin underlättar för MSM att ta sig igenom cellväggen. Det är alltid bäst att rådgöra med en läkare innan man börjar ta MSM som ett tillskott.


Sammanfattning och Livsoptimerings favorit

MSM, eller metylsulfonmetan, är en naturligt förekommande förening som är känd för sina hälsofrämjande egenskaper. Det är ett kosttillskott som kan bidra till att stödja ledhälsa, hudhälsa, immunfunktion och mer. MSM finns i olika former och kan tas som ett tillskott dagligen för att dra nytta av dess hälsofördelar.


MSM från Helhetshälsa

Livsoptimerings favorit är denna MSM i pulverform från Helhetshälsa. Räcker länge och är enkel att dosera eftersom den är i pulverform. Börja med ett knappt kryddmått och öka successivt dosen till en knapp tesked per dag. Trappa upp försiktigt.


Svavel finns även i benbuljong, grönbladiga grönsaker, råmjölk, ekologiska ägg och gräsbeteskött.

bottom of page