top of page

Vikten av sömn: Hur du förbättrar din hälsa genom sömn

Uppdaterat: 8 juni


Kvinna som sover

Sömn är en av de mest grundläggande behoven i våra liv. Ändå prioriterar många av oss inte sömn på rätt sätt. Forskning har visat att bristande sömn kan påverka vår hälsa negativt på många sätt, från att öka risken för viktökning och diabetes till att påverka vår mental hälsa. Därför är det viktigt att vi tar sömnen på allvar och ser till att vi får tillräckligt med sömn varje natt.


Innehåller sponsrade länkar till Bodystore och Scandinavian Rest


Sömn och hälsa: Hur du förbättrar din hälsa genom sömn


Sömn spelar en avgörande roll i vår hälsa på många olika sätt. Under sömnen får kroppen tid att återhämta sig och reparera skador som uppstått under dagen. Dessutom är sömnen en viktig faktor när det gäller att reglera vår aptit och vårt ätbeteende. Bristande sömn har visat sig öka aptiten och därmed öka risken för övervikt och fetma.


Sömnbrist kan också öka risken för hjärt-kärlsjukdomar, högt blodtryck, diabetes och depression. Sömnen är också viktig för att stärka immunförsvaret och skydda oss från infektioner och sjukdomar.


Hur mycket sömn behöver vi?


Hur mycket sömn vi behöver varierar från person till person, men generellt rekommenderas vuxna att sova mellan 7-9 timmar varje natt. För barn och tonåringar behövs oftast mer sömn, upp till 10-12 timmar per natt.


Hur kan vi förbättra vår sömn?


Det finns många saker vi kan göra för att förbättra vår sömnkvalitet och se till att vi får tillräckligt med sömn varje natt.


Här är några tips på hur du förbättrar din hälsa genom sömn:


  • Skapa en sömnfrämjande miljö - se till att din säng och ditt sovrum är bekväma och mörka, och att temperaturen är lagom.

  • Håll en regelbunden sömnrutin - gå och lägg dig och stig upp vid samma tidpunkt varje dag, även på helgen.

  • Undvik koffein och alkohol - undvik koffeinhaltiga drycker som kaffe och te på kvällen, och undvik alkohol innan du går och lägger dig.

  • Undvik att använda elektroniska enheter innan du ska sova - skärmar kan påverka vår sömn negativt genom att påverka vår sömnrytm.

  • Hitta avslappningsmetoder som fungerar för dig - testa att läsa en bok, meditera eller ta ett varmt bad innan du ska sova för att hjälpa dig att varva ner. Ett tyngdtäcke hjälper många att slappna av och sova djupt hela natten.


Kosttillskott och produkter värda att testa:


Magnesium och zink

Kombinationen magnesium och zink aktiverar kroppens parasympatiska nervsystem och gör dig trött och hjälper dig att sova bättre. Vaknar du ofta med kramp i exempelvis vaderna? Ett tydligt tecken på magnesiumbrist. Vår favorit är detta magnesium från Holistic, som innehåller flera olika sorters lättupptagliga och icke-irriterande magnesium. Magnesium är nämligen olika lätt att ta upp i kroppen och vissa sorter kan dessutom irritera magen.


När det gäller zink rekommenderar vi denna från Holistic. Zink har en viktig roll i immunsystemets normala funktioner, skyddar cellerna mot oxidativ stress och har en viktig roll i celldelningsprocessen.


Glycine

Glycine är en viktig och mångsidig aminosyra som stöder avslappning och stresshantering. Glycine spelar en viktig roll i det centrala nervsystemet (CNS). Tillsammans med GABA är glycine en av de viktigaste hämmande neurotransmittorerna i CNS, särskilt i hjärnstammen och ryggmärgen. Glycine har en nedvarvande och avkopplande effekt på nervsystemet samtidigt som det motverkar det nedbrytande hormonet kortisol. Denna effekt är påtaglig i samband med insomnande och kvaliteten på nattsömnen samtidigt som det sänker stressnivåerna i kroppen. Detta gör att du somnar lättare och sover bättre om du tar glycine i samband med sänggåendet.


Tyngdtäcke

Ett tyngdtäcke aktiverar kroppens parasympatiska nervsystem och många vittnar om hur mycket bättre de sover med ett bra tyngdtäcke. Vi rekommenderar detta, från Scandinavian Rest.


Sammanfattningsvis


Sömn är en viktig faktor när det gäller att upprätthålla god hälsa. Genom att se till att vi får tillräckligt med sömn varje natt kan vi minska risken för en rad hälsoproblem, från viktökning till depression. Genom att följa några enkla tips, som att skapa en sömnfrämjande miljö, ha en sömnrutin och att undvika koffein och alkohol, men också elektronik innan sänggåendet kan vi förbättra vår sömn. Om vi dessutom satsar på avslappning och återhämtning i form av exempelvis meditation ökar vi chansen till god sömnkvalitet betydligt.

bottom of page