top of page

Vad är yinyoga och varför är det så bra?

Uppdaterat: 10 juni

Yinyoga är en speciell yogaform som fokuserar på yin-delarna i kroppen, så som skelett, bindväv, inre organ och de så kallade meridianerna. Ställningarna är bedrägligt enkla, exempelvis den vanliga yogapositionen duvan, men man håller positionerna mycket länge, ofta mellan tre och sju minuter. Tanken är att man slappnar av och låter kroppen vara. Då kommer vi djupare i stretchen, så kallad passiv stretch.


Inlägget innehåller sponsrade länkar till Momo Jord

jag gör yinyoga

Vad är yinyoga och varför är det så bra? Vad behöver du för att utöva yinyoga?

Yinyoga aktiverar det parasympatiska nervsystemet, det nervsystem som har med lugn och ro att göra. Den utförs alltid sittande eller liggande. Bäst är ett mjukt och varmt underlag. Vi rekommenderar denna yogamatta i ull, från Momo Jord. Den mjuka värmen blir ytterligare en hjälp i avslappningen. För yinyoga kan vara ganska krävande. Det kan vara tufft att hålla positionerna länge. Det händer saker i kroppen, man säger att yinyogan balanserar kroppens olika meridianer så att qi eller prana kan flöda fritt igen. Syftet – och utmaningen – är att släppa alla omgivande sinnesintryck och i stället fokusera på andning och att slappna av in i positionen. Här kan du läsa mer om varför ull är så bra.


Sex fördelar med yinyoga

Vad är yinyoga och varför är det så bra?

1. Yinyoga kan verka smärtlindrande på flera sätt. Den medvetna närvaron kan i sig verka smärtlindrande, samtidigt som den långvariga stretchen mjukar upp leder, ligament och bindväv.

2. Alla kroppar kan yinyoga. Du anpassar ställningen efter din unika kropp. Ett tips är att alltid ta fram fler så kallade ”props” än man tror behövs. Behöver du två bolster för att kunna slappna av i ”fjärilen” – använd två bolster.

3. Yinyoga är en form av meditation och är därför en bra komplettering eller ingång till andra typer av meditation.

4. Du kan utöva yinyoga även om du är förkyld, dock inte om du har feber.

5. Yin är en motvikt till Yang. Vi behöver bådadera. Både yin/stillhet och yang/dynamisk rörelse. När du kombinerar dem skapar du en bättre balans och större välbefinnande.

6. Regelbunden yinyoga hjälper stela individer genom avslappning och passiv stretch. Detta kan förebygga smärta och framtida skador.

bottom of page